De VISwijzer

Hoe werkt De VISwijzer?

De VISwijzer maakt gebruik van een stoplichtensysteem met de kleuren groen, oranje en rood. Scoort een vis groen of oranje, dan is ‘ie goed. Scoort de vis rood? Dan kan je hem beter links laten liggen en kiezen voor een alternatief.

Hoe gebruikt FishPartners de VISwijzer?

Om de keuze voor de consument zo duidelijk mogelijk te maken hebben we in overleg met de Good Fish Foundation gekozen voor een tweekleurensysteem. Dat betekent dat je op de schapkaarten van FishPartners de volgende twee gekleurde logo’s tegenkomt:

Prima keuze
Deze vis scoort groen of geel op de VISwijzer

Liever niet
Deze vis scoort rood op de VISwijzer

Achtergronden bij de VISwijzer

De VISwijzer is een tool die ontwikkeld is om op een eenvoudige manier te checken of de vis die jij koopt duurzaam is. De VISwijzer wordt beheerd en onderhouden door Good Fish.

De beoordelingen op de VISwijzer zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens over visbestanden en op databases van het Wereld Natuur Fonds, Fishbase en de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

De VISwijzer is speciaal ontwikkeld om het voor jou als consument nóg makkelijker te maken om een duurzame keuze te maken. Er is daarom een onderscheid gemaakt tussen drie categorieën voor gekweekte en drie categorieën voor wildgevangen vis.

Gekweekte vis wordt beoordeeld op:

  • Brongebruik
  • Impact op de omgeving
  • Beheer

Wildgevangen vis wordt beoordeeld op:

  • Visstand & visserijdruk
  • Effecten op het ecosysteem
  • Visserijbeheer

De VISwijzer neemt onderwerpen als vissenwelzijn in de visserij, voedselveiligheid en CO2 belasting bij viskweek en transport niet mee in de beoordeling, maar zij hebben hier wel een mening over. Meer informatie hierover kan op de pagina Visproblemen gevonden worden.

Gevangen of gekweekt?

Verder maken ze een onderscheid tussen (wild)gevangen en gekweekte vis bij het bepalen van de kleur die een vis scoort. Gevangen vis is ‘Goed’ wanneer de soort niet overbevist wordt, gevangen is met minimale schade aan het milieu en de visserij onder goed beheer staat. Gekweekte vis is ‘Goed’ wanneer gebruik gemaakt wordt van duurzaam visvoer, de effecten op de omgeving beperkt blijven en de kwekerij goed wordt beheerd en zich houdt aan wet- en regelgeving.

Download gratis de VISwijzer app voor iPhone en Android. Met de VISwijzer app kun je overal controleren of een vis een verantwoorde keuze is of dat je hem beter kan laten liggen. De VISwijzer app is gratis en beschikbaar voor Iphone  en Android. Download hem nu!

Partner
Good Fish

The Good Fish Foundation

Good Fish zet zich al sinds 2014 in voor Sustainable Development Goal 14: life below water. Ze ontwikkelde de VISwijzer; een tool waarmee je kunt checken hoe duurzaam de vis is die je wilt verkopen. Missie van de Good Fish Foundation is dat er in 2030 uitsluitend Goede Vis in Nederland wordt verkocht.
Kijk voor meer informatie over The Good Fish Foundation op: https://www.goodfish.nl/